onsdag den 22. januar 2014

40 års jubilæum


Den sjette og syvende oktober fejrede man i DDR landets 40 års jubilæum i storslået stil. Sovjetunionens leder Mikhael Gorbatjov viste sig i Berlin i denne anledning. Efter russisk skik mødtes Erich Honecker og Gorbatjov hinanden med et kys, som senere er blevet kendt som 'dødskysset', og varslede, at der var forandringer på vej, sammen med Gorbatjov's bemærkninger: 

”Farer venter dem, som ikke reagerer på livet”

”Hvis vi bliver tilbage, straffer livet os med det samme”

Disse citater hentydede til Erich Honeckers konsekvente diktatorstil. Han havde ikke reageret på pres tidligere, men blevet tilbage i troen om, at Stalins kommunisme ville redde folket til sidst. Det havde kørt DDR i sænk, og Gorbatjov advarede nu, om den straf som snart ville komme. 
I dagene før Gorbatjov kom på besøg, blev der fængslet massevis af politiske modstandere for at sikre ro til jubilæet. Alligevel var der massive demonstrationer, men Honecker kunne ikke sætte sig imod med magt, da hele verden var opmærksom på denne begivenhed.
Honecker havde tidligere på året sagt, at muren kunne stå 50 – hvis ikke 100 – år mere, men jubilæet viste, at enden var nær. Hele folket råbte på Gorbatjov som frelser, og der var massevis af demonstrationer i gaderne.  
I Gorbatjovs bog ’Erindringer’ beskriver han besøget i Berlin og hans indtryk af Honecker. Gorbatjov gik ind for reformer og åbenhed, og dette var ikke tilfældet for DDR-lederen. Det beskrives, hvordan Honecker ignorerede forslag til nødvendige reformer og talte om fortidens resultater fremfor at se fremad. Det var denne indstilling, som gjorde, at folket nu protesterede. 
Ved 40 års jubilæet bliver det klart for verden, at Honecker snart må træde tilbage. 

Kilder:
Gorbatjov, Mikhael: Min egen historie © Lindhart 2013
Klos, Michael: DDR 1949-1989 © Frydenlund 2006 (Kap. 4-5)
http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Tyskland,_%C3%98strig,_Schweiz_og_Liechtenstein/Tyskland_generelt/Tyskland_(Historie)/Tyskland_1933_og_frem?highlight=ddr%20jubil%C3%A6um
http://www.denstoredanske.dk/Symbolleksikon/Mennesket/kys

Billede lånt af:
http://www.aerenlund.dk/berlin/images/dodskysset.jpg

Ingen kommentarer:

Send en kommentar