søndag den 26. januar 2014

Flugt fra DDR


Selvom man kalder den Berlinmur'en', bestod den faktisk af to mure. Imellem dem var et ingenmandsland med miner, pigtråd og andet, som skulle gøre det umuligt at flygte. Alligevel tog mange chancen. I årene med Berlinmuren forsøgte tusinder af mennesker at flygte til Vesttyskland af forskellige årsager. Grænsen var blevet afspærret på en enkelt nat, så mange havde familie på den anden side. Dette var en af grundene til de tidlige flugtforsøg, men senere fik grunde som fattigdom, overvågning og antikommunisme haft stor drivkraft. Flere af disse folk døde i forsøget, da muren blev bevogtet og overvåget af soldater i døgndrift. De første år skød man flere af dem, der forsøgte at flygte. Sovjetunionen ønskede dog samtidig at opretholde sin propaganda om et lykkelig samfund, så dette blev afskaffet hen ad vejen. Alligevel blev murens sidste offer skudt i 1989, samme år som muren faldt.
Floderne Spree og Elben, som løber gennem Berlin, udgjorde nogle steder en del af ingenmandslandet, og her forsøgte flere også at flygte ved at svømme over. Vagterne sejlede dog op og ned af floderne for at holde øje med flugtforsøg.
I følgene videoklip filmede en turist fire østtyskere, der flygtede over Elben i 1988. Det ses tydeligt, hvor provokerende tæt på grænsevagternes båd var. Da der var flere tilskuere, heriblandt turister, som filmede dette, kunne grænsevagterne derfor ikke gøre andet end at true.


  
Kilder:
Billede lånt fra:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar