onsdag den 22. januar 2014

Det afgørende øjeblik


Den 7. november år 1989 klokken 23:32 er øjeblikket, som ændrede hele Europa. Her blev grænsen mellem Øst- og Vesttyskland åbnet.
Efter pressemeddelelsen strømmede folk ud af deres boliger og ned til nærmeste grænseovergang. Her havde grænsevagterne dog ikke fået fejlmeddelelsen, så de holdt folk tilbage. Efter nogle timer var der dog så mange folk, som ville igennem, at en grænsevagt ved Bornholmer Strasse åbnede. Folk strømmede ind i Vestberlin, og de andre grænseovergange blev også åbnet.  
Brandenburger Tor, som er en gammel byport, havde stået som symbol på adskillelsen mellem Øst- og Vestberlin, da den var afspærret af muren. Da folk også strømmede igennem her, var byen for alvor samlet. Der var folkefest i gaderne, hvor værtshusene havde gratis udskænkninger, butikkerne var åbnem, og busserne drønede rundt uden køreplan. Byen var fyldt med en euforisk stemning, og samtlige tv-stationer i verden transmitterede denne begivenhed.

I de danske medier kunne man blandt andet læse Politikens korrespondent Niels Tobiesen, som beskrev natten. Der var så mange ved grænseovergangene, at rejsepapirer ikke blev set eller stemplet. Folk fik i stedet lov til frit at vandre ind i Vestberlin, hvor de modtog 100 D-mark i velkomstgave. Disse penge blev dog hurtigt tjent ind igen, idet østberlinerne købte spændende vesttyske varer, som jeans og bananer, som var fra udlandet, og derfor ikke tilgængelige i DDR.  
En britisk journalist ved navn Timothy Garton Ash beskrev dog, at flere østtyske familier ikke deltog i den kæmpe gadefest med glædestårer og omfavnelser. I stedet kiggede de sig nysgerrigt omkring og købte enkeltd småting – for herefter at vende hjem til Østberlin igen.

Denne nat mellem d. 9. og 10. november 1989 begyndte nogle folk at slå stykker af muren. Denne begivenhed omtales som ’Berlinmurens fald’, men muren brydes ned og fjernes senere. Mere konkret var murens fald åbningen af grænsen, og derved mistede muren sin funktion. Men landene var endnu ikke genforenet, og der var stadig vesttyskere og østtyskere.

Slutningen på den kolde krig var en lang proces. Idet Berlinmuren havde været det visuelle symbol på perioden, og den mistede sin funktion, blev hele spændingen forløst. Da folket brød igennem, var grænsen mellem øst og vest ikke længere forbudt, og derved var Europa ikke længere opdelt. Sovjetunionen eksisterede stadig, og Tyskland var stadig delt i to, men alligevel var denne begivenhed ikke til at komme udenom. Gorbatjov blev leder af Sovjetunionen i 1985 og begyndte på rolige reformer, som senere fik altafgørende betydning for DDR. Tyskland blev genforenet i 1990, og Sovjetunionen brød sammen året efter. Men disse begivenheder drejede sig alle om ét øjeblik: Berlinmuren var ikke længere en grænse, folk kunne gå igennem. Den kolde krig mistede sin betydning samme nat, som millioner af tyskere fejrede deres gensyn.  
Derfor må Berlinmurens fald være et afgørende øjeblik.

Kilder:

Billede lånt fra:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar