tirsdag den 7. januar 2014

Slutningen på 2. verdenskrig




Tyskland erklæres tabere efter 1. verdenskrig og tvinges til at betale enorme krigsskadeerstatninger. Dette ledte til, at folket sultede, og Hitler kom til magten. Derved startede 2. verdenskrig kort fortalt. For at undgå at gentage historiens gang, besluttede man kort tid efter slutningen på 2. verdenskrig at opdele Tyskland i fire besættelseszoner: en engelsk, en fransk, en amerikansk og en sovjetisk. De tre vestlandes zoner fungerede som et samlet land Vesttyskland, mens den sovjetiske del blev et andet land Østtyskland. Berlin lå egentligt på sovjetisk område, men blev delt ind på samme måde med 4 zoner, der fungerede som 2.
Berlins opdelingen skulle være en overgangsløsning, og landet skulle behandles som en økonomisk helhed. På denne måde kunne befolkningen rejse frit mellem Øst- og Vestberlin. Det gik dog skidt for økonomien i Østtyskland, og derfor forsøgte mange at flygte til Vesttyskland.
Det blev gjort gennem Berlin, da det her var forholdsvis nemt. I 1961 blev spændingen stor i byen. SED prøvede at stoppe strømmen af flygtninge mod Vest, samtidige truede Sovjetunionen med krig, hvis det var en nødvendighed for at få de vest-allierede ud af Vestberlin.
Østtyskernes frygt for at den sidste vej ud af Østtyskland skulle lukkes, fik tusindvis af østtysker til at flygte til Vesttyskland hver dag. I alt 1,1 millioner østtyskere nåede at flygte. Natten den 13. august kom der lastvogne kørende gennem Østberlin sammen med en masse østtyske soldater. De hjælpeløse borgere kunne blot kigge på, da soldaterne begyndte at bore huller i asfalten til betonpæle, og satte pigtråd rundt om.  Befolkningen begyndte at samle sig ved hegnet uden helt at vide, hvad der foregik. Det gik dog op for dem, at kommunisterne var ved at spærre vejen til Vestberlin. Østtyskere ledte desperate efter et hul i hegnet de næste par dage, men gradvis begyndte hullerne at være helt lukket. Fire dage efter hegnet blev opført, begyndte opførelsen af ’jerntæppet’, som bestod af pigtråd, minefelter og grænsevagter og gik tværs igennem Europa. Berlinmuren blev bygget, og den kolde krig startede.

Kilder:
Michael Klos, DDR 1949-1989 – den virkeliggjorte socialisme, Frydenlund 2006 kap. 1
Henrik Bonne Larsen & Thorkil Smitt, Verden i nyeste tid fra kold krig til krigen mod terror, Systime A/S 2008-2009, s. 15-21

Billede lånt af:

http://lexopen.dk/ord/1/Dresden_2verdenskrig.jpg

Ingen kommentarer:

Send en kommentar