tirsdag den 21. januar 2014

Oprør mod SED og ny generalsekretær


Erich Honecker havde været partichef og generalsekretær for DDR siden 1971. Han var stalinist og troede på, at tingene skulle fungere, som på Stalins tid. Mange af hans økonomiske planer slog fejl, så landet efterhånden gik fallit. På trods af den sovjetiske leder Mikhael Gorbatjovs bemærkninger om omstrukturering, fortsatte Honecker i samme stil. 
Derfor måtte han træde tilbage  som generalsekretær den 18. oktober efter 18 år, hvilket var 11 dage efter fejringen af DDR's jubilæum, og den østtyske politiker Egon Krenz blev indsat i stedet. Den officielle begrundelse var sygdom, eftersom han lige havde været indlagt med kræft, men i virkeligheden var det et ’statskup’ (set med Honeckers øjne). Han blev stemt ud af resten af partiet. Grunden var, at protesterne i Berlin og resten af Østtyskland var tiltaget i styrke, lige siden Gorbatjov havde været på besøg. Få dage før havde 1 million mennesker protesteret i Berlin. Partiet følte derfor, at der måtte en drastisk ændring til.
Egon Krenz var dog næppe et drastisk valg, idet han havde været Honeckers tro følge i mange år. Han havde blandt andet været chef for Stasi. Ikke mange østtyskere var begejstrede for den nye partichef, og de tvivlede på, om han ville medføre nogen forandringer. Protesterne fortsatte derfor, og der var ingen hjælp at hente fra Sovjet, da Gorbatjov ikke ville blande sig.   
Erich Honecker måtte efter murens fald forlade DDR, og søgte derfor tilflugt i Sovjetunionen. Da Tyskland blev genforenet, blev han sendt tilbage. Her skulle han hæfte for de dræbte DDR-flygtninge, da han havde haft det øverste ansvar, men slap for fængselsstraf, da han var syg. Han døde i 1994 i Chile.   

Kilder:
Verden i nyeste tid - Thorkil Smitt & Henrik Bonne Larsen © 2008-2009 Systime A/S (Kap. 1-2)  
Ritzaus Bureau: Amlod, Kim: DDRs tidligere stats- og partichef fængsles © 08.11.1999
Klos, Michael: DDR 1949-1989 © Frydenlund 2006 (Kap. 4-5)
http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Tyskland,_%C3%98strig,_Schweiz_og_Liechtenstein/DDRs_historie/Erich_Honecker

Billede lånt af:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar